Ga naar de inhoud

Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO)

Wat is nou eigenlijk een PGO?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of een website. Er zijn meerdere soorten.
In een PGO kan jij zelf gezondheidsgegevens verzamelen. Bijvoorbeeld informatie over wat je eet, hoeveel je sport of hoe je slaapt.
Steeds meer huisartsen, ggz-instellingen en ziekenhuizen kunnen veilig met PGO’s verbinden. Daardoor kan je de medische gegevens die in de computer van bijvoorbeeld jouw huisarts of psycholoog staan ook in je PGO zetten. Voorbeelden van medische gegevens zijn het advies van de dokter en je bloeduitslagen. Door een PGO heb jij al jouw gezondheidsgegevens veilig op één plek. 
Wij, als PROO, stellen ons ten doel de steeds voortschrijdende technologie in de zorg voor een ieder inzichtelijk te maken en beseffen daarbij dat niet iedereen onmiddellijk allerlei digitale hulpmiddelen zal omarmen. Daarom hier vast een eerste kennismaking van iets dat in de komende maanden steeds meer in het zicht zal komen.

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of een website. In jouw PGO kun je straks jouw gezondheidsgegevens zetten en bekijken. Zoals een bloedonderzoek bij je huisarts, een overzicht van jouw medicijnen bij de apotheek, of een behandeling in het ziekenhuis. Deze zorgverleners bewaren jouw gegevens op hun eigen website. Daardoor staan ze nu niet op één online plek. Dat kan met een PGO wél. Op dit moment zijn er ook al PGO’s waaraan je gezondheidsapps kunt koppelen. Zoals je stappenteller, een fitnessapp of een caloriënapp. Wil je meer weten? Bekijk dan de animatie.

Een patiëntenportaal is een website van een zorgverlener. Hierin kan je gegevens bekijken over je gezondheid. Bijvoorbeeld welke medicijnen je gebruikt. Of een bloeduitslag. Kom je wel eens in het ziekenhuis, bij de huisarts en de apotheek? Je hebt dan te maken met meerdere portalen. Deze patiëntenportalen zijn van zorgorganisaties. Een PGO is een app of website van jou zelf. Jij kiest zelf welke gegevens van welke zorgverlener je in een PGO bij elkaar zet. Ook kun je straks gegevens delen. Of en met wie, dat bepaal jij. Zo heb je al je gegevens overzichtelijk bij elkaar. En je houdt grip op je eigen gezondheidsgegevens. Wil je meer weten? Bekijk dan de animatie.

Nu zijn al jouw gezondheidsgegevens nog opgeslagen op verschillende plekken. Bijvoorbeeld bij de huisarts, de apotheek of het ziekenhuis. Straks kun je in een PGO jouw gegevens over je gezondheid bekijken, aanvullen en delen. Met wie en wanneer jij dat wilt. Dat heeft allerlei voordelen:

  • Je houdt zelf grip op jouw gezondheid. Zorgverleners weten soms niet van elkaar welke medicijnen jij voorgeschreven kreeg. Of welke behandeling jij krijgt. Met een PGO kun je zelf bepalen wanneer jij informatie geeft aan jouw zorgverleners. Daardoor kan hij zijn werk beter doen.
  • Je kunt een bezoek aan de (huis)arts beter voorbereiden.
  • Je kunt uitslagen en afspraken nog eens teruglezen. Op een moment dat jou uitkomt.
  • Je hebt overzicht van je gegevens en behandelingen uit het verleden.
  • Wissel je van zorgverlener? Dan heb je nog steeds toegang tot al jouw gegevens.
Steeds meer mensen willen inzicht in hun gezondheid. MedMij zorgt ervoor dat iedereen die dat wil kan beschikken over zijn gezondheidsgegevens in een zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving. Bijvoorbeeld in een app of een website. Daarvoor moet zo’n app of site veilig kunnen communiceren met alle plekken waar de informatie opgeslagen staat. Denk aan ziekenhuis, de huisarts, het consultatiebureau en de apotheek. MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig en betrouwbaar uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen jou en gezondheidsprofessionals. Met dit filmpje wordt het uitgelegd.

Deel dit artikel

Email