De gezondheidszorg in Nederland is in transitie, de bomen in het drukke bos zijn moeilijk te onderscheiden. Er zijn verschillende akkoorden in de gezondheidszorg die specifiek gericht zijn op senioren. Deze akkoorden beogen de kwaliteit van zorg voor senioren te verbeteren, de toegang tot zorg te vergroten en de kosten van zorg te beheersen. Enkele belangrijke akkoorden zijn:
1. Het Integraal Zorgakkoord (IZA):
Dit akkoord, dat in 2022 in werking is getreden, richt zich op de gehele zorg voor senioren, van preventie tot curatieve zorg en palliatieve zorg. Het IZA heeft als doel om de zorg voor senioren meer gecoördineerd en persoonsgericht te maken.
2. Het Lokaal Akkoord Ouderenzorg (LAO):
Dit akkoord wordt op lokaal niveau gemaakt tussen zorgaanbieders, gemeenten en belangenorganisaties van senioren. Het LAO richt zich op concrete verbeteringen van de zorg voor senioren in de regio, zoals het verminderen van wachttijden of het verbeteren van de thuiszorg.
3. De Kadernota Ouderenzorg:
Deze nota, die in 2021 is uitgebracht, schetst de langetermijnvisie op de ouderenzorg in Nederland. De Kadernota Ouderenzorg benadrukt het belang van preventie, zelfredzaamheid en langer thuis wonen.
4. De Aanpak Kwetsbare Ouderen:
Deze aanpak is gericht op het verbeteren van de zorg voor kwetsbare ouderen, die complexe zorgbehoeften hebben. De Aanpak Kwetsbare Ouderen zet in op multidisciplinaire samenwerking en betere afstemming tussen verschillende zorgverleners.
Naast deze landelijke akkoorden zijn er ook diverse regionale en lokale initiatieven gericht op de verbetering van de zorg voor senioren.
Welke zorg valt er onder deze akkoorden?
De zorg die valt onder deze akkoorden is breed en divers. Enkele voorbeelden zijn:
- Preventieve zorg: Dit omvat maatregelen om gezondheidsproblemen bij senioren te voorkomen of uit te stellen, zoals vaccinaties, voorlichting over gezond leven en screeningsonderzoeken.
- Curatieve zorg: Dit is zorg die gericht is op het genezen of behandelen van ziekten en aandoeningen bij senioren. Hierbij kan het gaan om ziekenhuisopnames, medicatie, specialistenzorg en revalidatie.
- Palliatieve zorg: Dit is zorg die gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van leven van senioren met een ongeneeslijke ziekte in de laatste fase van hun leven. Palliatieve zorg kan pijn- en symptoombestrijding, psychosociale ondersteuning en spirituele zorg omvatten.
- Thuiszorg: Dit is zorg die aan senioren wordt verleend in hun eigen thuisomgeving. Thuiszorg kan bestaan uit huishoudelijke hulp, verpleging, verzorging en begeleiding.
- Langdurige zorg: Dit is zorg die nodig is voor senioren die langdurig of permanent beperkt zijn in hun functioneren. Langdurige zorg kan worden verleend in een verpleeghuis, verzorgingshuis of thuis met behulp van een persoonsgebonden budget (PGB).
Gala:
- Naam: Gezond en Actief Leven Akkoord
- Doel: Nederlanders gezonder maken om langer gezond te kunnen leven.
- Partijen: Rijk, gemeenten en maatschappelijke organisaties.
- Focusgebieden:
– Rookvrije generatie
– Overgewicht
– Alcoholgebruik
– Mentale gezondheidsproblemen - Acties:
– Voorlichting en preventieprogramma’s
– Ondersteuning van gezonde leefstijlkeuzes
– Betere toegang tot zorg en ondersteuning
Wozo:
- Naam: Wonen, Ondersteuning en Zorg Ouderen
- Doel: Toekomstbestendige ouderenzorg realiseren.
- Partijen: Rijk, gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties en belangenorganisaties.
- Focusgebieden:
– Langer thuis wonen met passende zorg en ondersteuning
– Preventie en vroegtijdige signalering
– Integraal werken tussen zorg en welzijn
– Kwaliteit van leven en welzijn van ouderen centraal - Acties:
– Ontwikkeling van nieuwe woonvormen en zorgaanbod
– Ondersteuning van mantelzorgers
– Investeren in preventie en e-health
– Versterken van samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties
Relatie tussen Gala en Wozo:
- Gala richt zich op preventie en gezondheidsbevordering op alle leeftijden, met als doel om ouderen langer gezond te houden en de druk op de zorg te verminderen.
- Wozo richt zich specifiek op de ouderenzorg, met als doel om de kwaliteit van leven en welzijn van ouderen te verbeteren en langer thuis wonen mogelijk te maken.
- De twee akkoorden zijn complementair aan elkaar en dragen samen bij aan de realisatie van een toekomstbestendige ouderenzorg.
Andere relevante akkoorden:
- Integraal Zorgakkoord (IZA): Overkoepelend akkoord voor de gehele zorgsector, met als doel de zorg betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit te houden.
- Programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ): Doel is om voldoende en goed opgeleid personeel te hebben voor de zorg- en welzijnssector in de toekomst.